Ramadan

Ramadan ini, kita cuba elak marahkan anak

Ramadan ini, kita cuba elak marahkan anak - aulad.my

Diriwayatkan dari sahabat Muadz bin Jabal RA, Baginda SAW bersabda: “Mahukah engkau aku khabarkan dengan sesuatu yang menjadi kunci itu semua?” (merujuk kepada perbincangan awal Rasulullah dengan Muadz RA) Aku menjawab: “Ya, wahai Nabi Allah.” Lalu, Baginda memegang lisannya dan bersabda: “Tahanlah lidahmu ini.”

Sebagai seorang dewasa, kita sibuk dengan pelbagai urusan. Tanggungjawab yang kita pikul sudah tidak munasabah. Sibuk dengan urusan kerja, keluarga, hal sendiri dan pelbagai masalah lain sering menyebabkan kita menjadi si dewasa yang pemarah.

Ramadan ini, ambil peluang usahakan ganti marahkan anak dengan berbincang bersama mereka. Ambil masa sebentar untuk fahami mereka. 

Benar kita sibuk, tapi kita perlu cuba.

Ini juga sebahagian dari usaha kita mengikut sunnah nabi untuk menjada lidah. Setiap usaha yang baik itu akan dipermudahkan Allah.

Kita cuba sama-sama ya. Dengan tarbiah Ramadan, kita akan mendapat keluarga yang meriah, bahagia dan gembira syawal nanti insyaAllah.

Boleh cuba aplikasi percuma kami ini untuk melatih diri untuk lebih tenang: https://app.aulad.my/ramadan-angry-challenge/

zulfadhli

#ramadanYangLebihBaik